Geplaatst op 40 reacties

Het ontstaan van Wash and Care B.V.

bussen reinigen carwash aan huis

Kan jij je herinneren wanneer de laatste keer was dat je had gehuild? Voor mij was dit in september 2012. Ik had zoveel gehuild dat mijn overhemd zowel links als rechts vol zat met tranen. Tranen van angst en woede bleven maar stromen. Zo had ik mij nooit eerder gevoeld. Ik zag mezelf als een mislukkeling die niets voor elkaar kon krijgen, behalve feesten in de club. Ik reed naar huis in mijn Renault Megane, die overigens alles behalve een verantwoordelijke aankoop was. Zonder inkomen en met een straatlengte aan boetes nam ik een drastisch besluit.

Met deze hele speciale blog, wil ik je meenemen naar het ontstaan van Wash and Care. Deze blog is voor mij speciaal om twee redenen: 
1. Ik ga een persoonlijk verhaal met je delen, terwijl ik je vertel hoe alles is gelopen
2. Uiteindelijk heb ik dan mijn allereerste blog geschreven😱
Schroom niet om te laten weten wat je van deze blog vindt. Feedback is altijd welkom.

Wat is Wash and Care?

Voor de mensen die niet eerder op deze website zijn geweest of nog nooit van ons hebben gehoord; Wash and Care is simpel gezegd een mobiele carwash. Ik vertel dingen graag gedetailleerd, dus kan de volgende omschrijving niet ontbreken: Wash and Care is een autopoetsbedrijf aan huis. We reinigen het interieur en exterieur op ecologische wijze door slimme toepassing van hogedruk stoom van maximaal 180 °C. Kortom, betere resultaten en meer gemak dan bij de reguliere autoschoonmaakservice.

Wie ben ik?

Mijn naam is Ramon Niamat. Details matter: Ik ben een echte Surinamer, die sinds 2004 in Nederland woont. De één na oudste uit een gezin van negen. Inmiddels ben ik – op papier – 32 jaar. Hiermee bedoel ik dat ik me met uitzondering van het jaar COVID, 23 voel. Ik ben de oprichter van Wash and Care. Op twee dingen ben ik het meest trots: 
1. Onze goede klanttevredenheid – 700+ Trustpilot, Google en Facebook recensies
2. Mijn opvoeding op een plantage midden in de jungle van Suriname😍

Waarom ondernemen?

In mijn jongere jaren verkocht ik vaker fruit van onze plantage in de stad. Nadat we de jungle hadden verlaten verdienden mijn broer Sem en ik soms meer dan onze ouders. Omdat we in het bezit waren van de destijds peperdure “Stihl brush cutter” konden we hovenieren voor de buurt. Daarnaast waren we al enige tijd de vaste autopoetsers van een busbedrijf in onze buurt. Elk weekend moesten we deze gigantische schoolbussen (omslagfoto) schoonmaken. Zowel het interieur als het exterieur had elk weekend een stevige reiniging nodig. Ter illustratie; per schoolrit waren er twee keer het toegestane aantal passagiers. Ongeveer 80 passagiers. En de meeste wegen waren onverhard en modderig. Wellicht dat jij je nu kan voorstellen wat we te doen hadden als 13- en 14-jarige. Ondernemen en auto’s reinigen had ik mij al vroeg eigen gemaakt!

Laat me uw handlanger worden

Aangekomen met ons groot gezin in Nederland in 2004, toen ik net 16 jaar was, wist ik al dat ik zou gaan ondernemen. Ik besloot de opleiding ICT te volgen op het MBO. Aangezien ik technisch ben aangelegd, leek dat mij relatief eenvoudig. Echter moest ik fulltime stage lopen. En dat nog onbetaald! Terwijl ICT niets voor mij was. Mijn smeekbede aan de stagebegeleider was: “Ik doe deze opleiding alleen om ondernemen op Hogeschool Inholland te studeren. Laat mij alstublieft alleen komen wanneer ik echt nodig ben. Laat me uw handlanger worden. Ook na werktijd als u computers moet vervoeren”. Hierdoor had ik meer vrije tijd over. Met deze vrije tijd ging ik werken bij de Foot Locker in het centrum van Amsterdam. Ik verdiende voldoende, maar ik had toch mijn zinnen gezet op het starten van mijn eigen autopoetsbedrijf. In de brievenbussen van mijn buurtgenoten had ik een korte brief gelegd. Enkele sympathisanten lieten hun auto door mij reinigen. Ze vonden mijn brief waarschijnlijk heel schattig. Nadat ik de sleutel ophaalde, reed ik door de wasstraat. De lak poetste ik op de hand met Turtle wax. Stofzuigde het interieur, en als laatst bracht ik een cockpitspray aan. Blij waren ze, en vooral ik. €10 in de pocket. Wel dik twee uren hard gewerkt. Toch vraag ik mij nog af waarom ik niet nog een keer werd gebeld🤔.

Geen boetes betalen

In het nieuwe schooljaar van 2012 zou ik alles beter doen. Een goede bijbaan hebben zodat ik de van mijn bureau afvallende acceptgiro’s van het CJIB in de prullenbak kon doen. Toch moest het niet zo zijn. Ik besefte dat toen ik tranen met tuiten huilde onderweg naar huis. De manager van Sanoma Media had me net verteld dat zij niet met mij verder wilde. Zo teleurgesteld en onzeker dat ik was, zei ik hard op in mijn “boetemobiel” dat ik nooit meer zou solliciteren. Ondertussen had ik mijn eerste en laatste salaris gekregen van Sanoma Media. Ik besloot geen boetes te betalen, maar kocht “Huis en Tuin” kwaliteit machines. Een docent van Hogeschool Inholland leerde ons dat het handig is om je bedrijf zo vroeg mogelijk te registreren. Zo heb je levensjaren voor wanneer je echt gaat beginnen. Goed voor het klantvertrouwen. Hierdoor had ik Wash and Care al een jaar eerder geregistreerd. De keerzijde is dat je fiscale voordelen voor startende ondernemers misloopt. Dit had hij niet erbij vermeld😖.
Ik was vastberaden om mijn eigen autopoetsbedrijf te starten. Met dank aan Google en YouTube had ik mijn website binnen een maand gemaakt. Eind oktober moest mijn moeder eraan gaan geloven dat haar Skoda Fabia zou worden ingezet om auto’s aan huis te reinigen. Mijn drie broertjes en ik hadden zoveel geflyerd dat een boeking niet kon uitblijven. carwash aan huis flyer sessie

 

Trial en Error

In 2013 kon ik met de hulp van mijn moeder mijn eerste bestelbus kopen. Echter had ik nog geen geld om deze professioneel te laten bestickeren. Aangezien ik van de trial en error ben, durfde ik het zelf te doen. Hoe vind je de sticker op de foto hieronder🙈?

Opgeven is voor watjes

Helaas was dit niet mijn laatste trial en error voor Wash and Care. Nadat ik met veel geluk de echte professionele stomer kon bemachtigen, begon alle ellende. De net opgehaalde machine viel uit de bestelbus op de rijbaan in Amsterdam Osdorp. En dat zonder dat ik er maar één keer geld mee had verdiend. Weer 300 kilometers moeten rijden zodat de dealer de machine weer werkend kon krijgen. Dit was het begin van enkele jaren lesgeld betalen. Een auto stoomreinigen was nog vrij nieuw. Trainingen om een auto te stoomreinigen waren er niet. Behalve als je bij de Autostomerij (concurrent) wilde aansluiten. De details van de gevolgen wil ik je besparen. Samengevat: Schade na schade. Meestal wanneer ik mijn beste been voor wilde zetten door het interieur extra goed te reinigen, was een schadeclaim het resultaat. En als kers op de taart; ik was hier niet voor verzekerd😅. Gelukkig had ik mezelf het volgende wijs gemaakt: “Opgeven is voor watjes”. Al met al is trial en error mij heel duur komen te staan. Inmiddels weten we exact hoe we veilig een auto kunnen stoomreinigen. Ook zijn we hiervoor verzekerd. 

Waarom moeilijk doen als het makkelijk kan

Inmiddels was de werkdruk bij Wash and Care aardig gestegen. Als gevolg dat mijn studie behoorlijk was vertraagd. Aangezien veel miljonairs geen diploma hebben, had ik nog een reden om te stoppen met de opleiding. Helaas voor de speech die ik al had voorbereid voor de dag waarop ik mijn diploma in ontvangst zou nemen. De opleiding leerde mij veel te weinig over de praktijk.
Inmiddels was ik al enkele weken zonder schoolstress auto’s aan het poetsen. Happy me!
Tot ik een auto aan het reinigen was in Amsterdam, en ik mij besefte dat ik het geld van mijn studieschuld liever in Wash and Care kon stoppen. Bovendien is opgeven voor watjes, toch? Maar ook iemand betalen om mij scriptie te schrijven was voordeliger. Waarom moeilijk doen als het makkelijk kan, waren de gedachtes opeenvolgend. Ik had snel alles opgepakt en een scriptiemaker gevonden voor rond de €4000. Uiteindelijk vond ik tijdens de voorbereiding alles rondom deze scriptie heel interessant aangezien het voor Wash and Care was, waardoor ik het zelf had geschreven. Eind 2017 mocht ik na acht jaren🙄 mijn HBO diploma; Small business and retail management in ontvangst nemen. De speech had ik achterwegen gelaten. Het boek Think and Grow Rich van Napoleon Hill leert dat positief denken en handelen een sleutel is tot succes. Deze zwaarbevochten diploma is op de klerenkast geëtaleerd als stofzuiger.

Wash and Care B.V.

Momenteel gaat het beter sinds 2017, maar wel minder dan voor het jaar COVID. Maar positief blijven en hard werken is alles wat we kunnen doen. Al enige tijd werken we met een leuke team. Tegenwoordig reinigen we naast Amsterdam, ook in omgeving Rotterdam, Den Haag, Utrecht, Arnhem en Alkmaar. Binnenkort ook Breda, Tilburg en Eindhoven.
Wash and Care is sinds dit jaar een besloten vennootschap. We kijken vol goede moed naar de toekomst. Onze missie is dan ook: “Iedereen in Nederland, in alle gemak, voordelig voorzien van een hygiënisch nette auto”.

Wash aned Care auto reinigen en poetsen aan huis

Hierbij sluit ik mijn eerste blog af en wil ik je bedanken voor het lezen. De volgende blogs zullen meer video blogs zijn met onder andere tips en tricks.
Volg je ons al op social media?

 

40 gedachten over “Het ontstaan van Wash and Care B.V.

 1. Keep it up bro❣
  Ik vind het top van je en heb nu meer respect voor je man!

 2. Mooi verteld. Vol nieuwsgierigheid heb ik het afgelezen. Trots op jou, ondanks alle tegenslagen heb je nooit opgegeven en heb je door te geloven in jezelf je passie gevolgd. Keep up the good work!

  P.s. de zin “We kijken vol goede MOET naar de toekomst”……..moed met een ‘d’ ipv een t.

  1. Jaa ik zag het toevallig net ook en reeds aangepast. Bedankt🤩. Appreciate it 😁

   1. Heel mooi verhaal “ succes is geen toeval, het is hard werken,doorzetten,leren,investeren en vooral houden van wat je doet -Pele”

    1. Hooii Lucienne, wat Leuk dat je hebt gelezen… bedankt voor de reactie… 😀

 3. Heel leuk om te lezen, de weg naar succes kan een bumpy road zijn, als je er maar komt toch!
  Veel succes nog en tot gauw!

  1. Leuk dat je hebt gelezen en een reactie heb achter gelaten. Bedankt.

 4. Mooi verhaal. Keep it up!

  1. Bedankt voor het lezen😁

 5. Prachtig stuk broer!
  Ik ben enorm trots op jou, je bent echt een voorbeeld voor mij. Die doorzettingsvermogen en doelgerichtheid mbt je carrière heb je sowieso van mama!
  Keep it up so we can follow. 💪🏽❤️

 6. Een goed verhaal van iemand die een doel nastreeft, en dit ook gaat halen. Niet alleen het verhaal is goed de uitgevoerde werkzaamheden door het team ook. Ga zo door doorzettingsvermogen en kwaliteit loont.

  1. Bedankt voor het lezen Jan. Fijne reactie en feedback. Ik hoop dat we je snel weer van dienst mogen zijn. Fijne Werkweek 👍

 7. Wat een realistisch leuk verhaal met ups and downs omdat dat nou eenmaal het leven is. Dat je een grote inspiratiebron mag zijn voor een ieder die je verhaal leest en wens je heel veel succes. Ga ook een afspraak inplannen wantuhhhhhhh die wagen kan wel wat tender love and care gebruiken……

  1. Wat een leuke reactie!!! Ik hoop dat ik mensen mag inspireren. Bedankt voor je compliment. We zien je graag snel 😁😁

 8. Heel leuk om te lezen! Heel veel succes, liefs Jamairah

  1. Fijn dat je hebt gelezen Jamairah. Bedankt 😀 🥰

 9. Wat en leuk verhaal! Je mag echt trots zijn dat je zover bent gekomen! Een geslaagde eerste blog wat mij betreft!!

  1. Charlotte, goed om te horen dat je het een leuk verhaal vindt en een geslaagde eerste blog. Heel fijn. Bedankt. Fijne Week😁!

 10. Wat mooi en inspirend 🙌🏾 And so ment for my eyes…

  Ik kreeg m in m’n mailbox, en dacht “huh? Wie is dit?” Geen tijd voor en weggeklikt. 2 dagen later zie ik het weer voorbij komen op LinkedIn omdat iemand die ik ken het had geliked… dus ja, het teken was duidelijk. Ik MOEST het lezen.

  Met VEEL plezier… mooi verhaal, en je mag trots zijn op jezelf. Ik blijf gebruik maken van jullie super dienst! (Want ik haat auto’s schoonmaken… en jullie zijn er gewoon veel beter in)

  Keep it up!

  1. Wat een leuke reactie. Het had dus inderdaad zo moeten zijn. Ik ben dol op details als deze. Leukkk🤩. Bedankt voor het compliment en het lezen.
   We zien je dan snel weer.

 11. Ik hou er echt van om persoonlijke blogs te lezen 🥰, heb er ook van genoten. Keep up the good work 💪🏾👏🏾. Ben benieuwd naar je volgende blog ☺️

  1. Bedankt voor je leuke reactie 😁😁
   Fijn dat je benieuwd bent. Die zal meer informatief dan een persoonlijk verhaal zijn.

 12. Als één van je eerste klanten kan ik zeggen dat je altijd topwerk hebt geleverd! Keep the good work going Ramon!

  1. Hartelijk dank Angela. Ook voor de klandizie 😃😃

 13. Dank voor het delen van je inspirerende verhaal. Mooi om te zien hoe een jeugdervaring kan leiden tot een goedlopende onderneming.

  1. Hé Freek, fijn dat je hebt gelezens
   Bedankt voor het compliment. Fijne zondag nog 💫
   Mvg,

   Ramon

 14. Ik kwam jullie vorige week tegen in Amsterdam Zuidoost en vandaag op LinkedIn. Mooie blog, erg inspirerend. Keep it up bro!

  1. He Lethisia,

   Leuk dat je ons hebt herkent en hebt gelezen. Bedankt voor het compliment. Rest nog dat je ons in actie voor jou ziet ooit 😁.

   Groeten, Ramon

 15. We begonnen heel slecht,maar dat heb je uiteindelijk goedgemaakt na het lezen van je blog heb ik supper veel bewondering voor je je laat je door niks tegenhouden that is the right spirit.( en groot zul je worden) want je hebt het doorzettingsvermogen.😉

  1. Goedemorgen,

   Wat goed om te horen.
   Fijn dat je hebt gelezen. Dankjewel😁. Nu gaat het wel goed toch? We hadden inderdaad een stroeve start.

   Een fijn weekend 😁.

   Groeten,

   Ramon

 16. Mooi, maar vooral inspirerend verhaal. Doelgericht en een échte doorzetter. Heel veel succes!!

  1. He Patricia,

   Heel leuk dat je de blog hebt gelezen. Bedankt voor het compliment. 😀😀

   Geniet van het mooie weer🌞.

   Groeten,

   Ramon

 17. Wauw wauw respect man wat een verhaal of eigenlijk belevenis. Je bent sterk en zelfverzekerd en gelukkig geen quitter. Heb je verhaal met veel nieuwsgierigheid gelezen. Ik denk dat je een supergoede Blogger bent, keept up! Ga je maar eens boeken, wol de persoon achter dit verhaal wel eens ontmoeten. Succes en take care!

  1. Hallo Geeta,

   Wat een leuke reactie. Dankjewel voor de complimenten 😀. Dit was mijn allereerste en enige blog. Ik hoop binnenkort snel een tweede blog te kunnen schrijven. 🤩 Heel fijn dat je de service eens wilt proberen. Als je boekt probeer ik je op mijn planning te zetten (aangezien er meerdere collega’s zijn).

   Geniet van het mooie weer Geeta 🌞.

   Groeten,

   Ramon

 18. Bedankt voor je inspirerend en motiverende verhaal. Ik heb het met veel plezier gelezen.
  Ik volg Wash and Care al een tijdje op insta. Vandaag moest het zo zijn, even rond snuffelen op jullie site.
  Keep the positive spirit !! Mijn kinderen zijn niet zo lief voor mijn interieur, om die reden ga ik jullie in de toekomst zeker nodig hebben.

  Ps, alleen al door jou mindset en doorzettingsvermogen zou ik al een abo bij je nemen:)

  1. He Judith,

   Heel fijn om jouw leuke reactie zo te lezen. Dank daarvoor. Fijn dat je de tijd hebt genomen om deze blog te lezen.

   Hopelijk zien we je gauw. Ik ben vaak ook op de route. Als ik je naam tegenkom, zal ik vast proberen zelf langs te komen..

   Tot gauw.

   Groetjes,

   Ramon
   Wash and Care

 19. Wat een mooi verhaal om te lezen !! Je bent een echte doorzetter, en je verdient dan ook een glansrijke toekomst met jouw mooie bedrijf! Het vergt moed om zelf een bedrijf te starten, en heel veel doorzettingsvermogen om het ook daadwerkelijk vol te houden. In een wereld waarin jij en jouw werknemers vaak gezien worden als het slaafje dat even de auto schoon mag maken, voel jij een grote trots op het werk dat jij en jouw werknemers verrichten, en terecht! Ik was op zoek naar een bedrijf dat auto’s reinigt, en jouw bedrijf kwam bij google als eerste in beeld. Dat is al weer een goede manier van ondernemen !! Ik hoop snel een afspraak te kunnen maken en ik wens jou in ieder geval heel veel succes met jouw mooie bedrijf !!

  1. He Montri,

   Wat een leuke reactie. Dankjewel. Zoals je hebt omschreven denk ik er zeker over. Hartelijk dank voor je hele mooie reactie.
   Fijn weekend.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *